trojkatyyyyy i kwadraty
Anka: dany jest trojkat prostokatny ABC, w ktorym przeciwprostokatna AB ma dl. 16. poprowadzono
odcinek DE (D⊂AC ⋀ E ⊂ BC) rownolegly do AB taki, ze |DE|=8. pole trojkata DEC jest rowne 1.
wyznacz pole ΔABC.
7 gru 22:47
Bizon:

... trójkąty podobne ... i skala podobieństwa −
7 gru 22:51
Eta:
| | 16 | |
trójkąty ABC i DEC są podobne w skali k= |
| = 2 |
| | 8 | |
| | P(ABC) | |
to |
| = k2 = 4 |
| | P(DEC) | |
to P(ABC) =.......
7 gru 22:55
Anka: nie mialam jeszcze tego i za bardzo nie wiem z czym to sie je..
7 gru 22:58
Anka: dlaczego stosunek pol to 'k2'?
7 gru 23:03
Anka:
10 gru 18:40