ostroslupy
Anka: podstawa ostroslupa jest trojkat prostokatny o przyprostokatnych dlugosci 8 i 6. dlugosc
wysokosci ostroslupa jest rowna dlugoci promienia okregu opisanego na podstawie. wyznacz obj
ostroslupa.
bardzo prosze o rysunek..
7 gru 22:44
5-latek: rysunek to prosze zrobic samemu OK?
1. policz dlugosc przecieprostokatnej tego trojkata . czyli c
2=a
2+b
2 to c
2=8
2+6
2= ... to
c= ....
2. Dlugosc promienia okregu R opisaneg na podstawie (czyli tym trojkacie ) jest rowna polowie
| | 1 | |
przecieprostokatnej czyli R=H= |
| c i to wylicz |
| | 2 | |
| | 1 | |
Objetosc ostroslupa V= |
| Pp*H |
| | 3 | |
P
p to jet pole tego trojkata prostopkatnego wiec policz ile wynosi
7 gru 22:53
Anka: wlasnie nie umiem zrobic rysunku, takze nie umiem zaczac zadania bez niego
7 gru 22:56
5-latek: tez CI nie zrobie tu bo nie umiem (nie tylko zreszta ja)
Ale do policzenia tego zadania jest CI rysunek niepotrzebny
7 gru 22:59
Anka: ale na sprawdzianie czy maturze będzie.
7 gru 23:05
5-latek: Poweim CI ze nie wydaje mi sie zeby byl potrzebny . No ale skoro chcesz go narysowac to poros
kolege lub kolezanke niech CI narysuje
7 gru 23:07
Anka: za rysunek JEST 1punkt!
7 gru 23:09
Anka: dzieki za pomoc
7 gru 23:09
dero2005:
8 gru 08:02
dero2005:
8 gru 08:04