ostroslup szesciokatny
Anka: dany jest ostroslup prawidlowy szesciokatny. krawedz boczna jest nachylona do podstawy pod
katem 45 stopni. suma dlugosci wszystkich krawedzi ostroslupa jest rowna 18(√2 +1). wyznacz
dlugosc krawedzi tego ostroslupa
7 gru 22:41
nic niemożliwego: h − wysokość, r okręgu opisanego , b krawędź boczna
trójkąt jest równoramienny więc, b = h√2=r√2
W podstawie jest sześciokąt ,czyli 360/6=60. trój. równoboczny r=a
6a+6b=18(√2+1)/:6
a+b=3√2+3 i b=a√2
a+a√2=3+3√2
a=3
b=a√2=3√2
7 gru 23:08
Anka: nie mozna zrobic tego bez okregu opisanego
7 gru 23:10
nic niemożliwego: 1.Dziewczyno pomogłem Ci więc mogłabyś mi podziękować.
2. bez okręgu opisanego... wysoki poziom prezentujesz ... dobrze.
r− połowa przekątnej sześciokąta, ładnie ? i po problemie. dobranoc
7 gru 23:16
Anka: podziekowalabym po tej odpowiedzi

dzieki, ale nic nie rozumiem.
7 gru 23:24
nic niemożliwego:

mam 6 trójkątów suma kątów ich wierzchołków to 360 ,więc 360/6=60 to wielkość kąta
wierzchołkowego jednego trójkąta .
Ostrosłup prawidłowy bądź ostrosłup foremny – to w geometrii taki ostrosłup, w podstawie
którego znajduje się wielokąt foremny,
Wielokąt foremny − to wielokąt, który ma wszystkie kąty wewnętrzne równe i wszystkie boki
równej długości.
Wielokątem foremnym o najmniejszej możliwej liczbie boków (3) jest trójkąt równoboczny.
Trójkąt równoboczny – trójkąt, którego wszystkie boki mają taką samą długość
każdy jego kąt wewnętrzny ma miarę 60 stopni
7 gru 23:33