kwadrat w ukladzie wspolrzednych
Anka: dany jest kwadrat o kolejnych wierzcholkach A (−1, −7), B (1, −10). wyznacz rownanie prostej w
ktorej zawarty jest bok AD tego kwadratu.
7 gru 22:37
Bizon:
współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty A i B
| 1 | |
Prosta zawierająca punkty A i D ma zatem współczynnik kierunkowy a1=− |
| |
| a | |
Prosta ta przechodzi jednocześnie przez A zatem
7 gru 22:44
Gustlik: Z wektorów:
A (−1, −7)
B (1, −10)
AB
→=[1−(−1), −10−(−7)]=[2, −3]
| wy | |
Korzystam ze wzoru na współczynnik kierunkowy a= |
| , gdzie [wx, wy] − współrzedne |
| wx | |
wektora zawartego w tej prostej
| 1 | | 2 | |
AD⊥AB, więc a2=− |
| = |
| |
| a1 | | 3 | |
| 2 | |
czyli AD ma równanie y= |
| x+b i przechodzi przez A. |
| 3 | |
−21=−2+3b
−19=3b /:3
7 gru 22:49
Anka: Dzięki Bizon!
7 gru 22:53
pigor: ..., no to może ...

ktoś zechce np.
tak :
u= AB= [2,−3] − wektor kierunkowy prostej boku AB,
zarazem normalny (prostopadły do) boku AD, zatem z postaci
ogólnej prostej :
2x−3y+C=0 i 2*(−1)−3*(−7)+C=0 ⇒ C= −19,
zatem
2x−3y−19=0 − szukana prosta boku AD . ...
7 gru 23:08
nic niemożliwego: pigor fajnie to zrobiłeś

piszę to juz kolejny raz .
7 gru 23:13
pigor: ..., no tak, bo gdyby matematyka szkolna (podkreślam szkolna)
nie była tak prosta jaką przecież ...

jest, nigdy bym jej nie polubił. ...
7 gru 23:19
Eta:
A ja tak
AD: y=.........
7 gru 23:30
Bizon:
... to
Eta tak jak ja ...
bezcenne −
7 gru 23:34
Eta:
7 gru 23:35
Eta:
Nie widziałam Twojego wpisu
Bizon
7 gru 23:36
Bizon: −
7 gru 23:37
pigor: ..., a ja ...

nie cierpię ułamków , stąd moja "ukochana" postać
ogólna prostej, która przez 1 punkt ma postać
A(x−xo)+B(y−yo)=0,
którą też mogłem zastosować, ale wolałem zrobić to ...

"po bożemu" .
7 gru 23:48