stozek i kula
Anka: dany jest stozek oraz kula. tworzaca stozka jest 3razy dluzsza od promienia podstawy stozka.
wykaz ze jesli objetosci obu bryl sa rowne to stosunek promienia podstawy stozka do promienia
kuli jest rowny √2 6stopnia.
7 gru 22:27
sushi_ gg6397228:
zapisz wzory na objetosc obu brył
7 gru 22:30
Anka: Vstozka= 1/3πr22√2r
Vkuli=4/3πR3
7 gru 22:39
Anka: mam pomysl na rozwiazanie zadania, ale nie wychodzi mi stosunek √2 6 stopnia.
7 gru 22:42
sushi_ gg6397228:
widac, odp jest nie do tego zadania
7 gru 22:52
MQ: Odpowiedź jest do tego zadania: wychodzi r/R=6√2
7 gru 22:54
sushi_ gg6397228:
pamietaj, ze na koncu trzeba policzyc pierwiastek 3 stopnia
7 gru 22:54
Anka: MQ, pomozesz
7 gru 22:55
sushi_ gg6397228:
Vs=Vk
zapisz to i wylicz
7 gru 22:56
MQ: Skoro objętości są równe, to:
7 gru 22:57
Anka: wyszlo mi
√2 3stopnia
7 gru 23:02
Anka: pomylka! jednak 6stopnia, dziekujeee
7 gru 23:03
sushi_ gg6397228:
√2=21/2
działania na potegach się kłaniaja
7 gru 23:03