matematykaszkolna.pl
całki nieoznaczone Bartek: https://matematykaszkolna.pl/strona/2140.html Dlaczego w drugiej linijce jest x(ex) i skąd mam wiedzieć, że akurat w tym miejscu muszę tę pochodną zastosować? To samo się tyczy 3 linijki tylko, że tam z kolei jest (x)'. Po prostu nie bardzo wiem skąd mam akurat w tych miejscach te pochodne zastosować?
7 gru 22:03
Bartek: Tzn. zauważyłem, że po prostu zastosowany został po raz drugi wzór na całkowanie częściowe, ale nie bardzo wiem co do tego skłoniło autora zadania.
7 gru 22:05
Bartek: Please......podpowiedzcie coś.
7 gru 22:12
john2: Miał postać ∫x*exdx w drugiej linijce, więc znowu skorzystał z tego wzoru. Nie wiem, czy inaczej można to zrobić.
7 gru 22:19
Bartek: Okej, ale dlaczego to zrobił?
7 gru 22:24
MQ: Żeby ostatecznie dojść do całki ∫ex, która jest równa ex+C
7 gru 22:26
john2: No bo nie pozbył się całek. Żeby pozbyć się całek trzeba obliczyć ∫x*exdx również. Zrobił to właśnie stosując kolejny raz ten wzór. Inaczej się nie da (chyba). Co do początku: Zamienił ∫x2*exdx na ∫x2*(ex)'dx (to jest to samo), żeby móc skorzystać właśnie z tego
 1 
wzoru. Jeśli się nie mylę, można równie dobrze zamienić to na ∫(

x3)'*exdx
 3 
7 gru 22:28
Bartek: Aha, czyli tu chodzi po prostu o to, żeby zamiast x3,x2 oraz x otrzymać jedność "1" oraz szanowne ex. No dobra, chyba rozumiem.
7 gru 22:28