Sprawdź równość
sław: | √3−1 | | 9−5*√3 | |
| =3√ |
| |
| √3+1 | | 9+5*√3 | |
Można tutaj obie strony podnieść do potęgi 3 i w taki sposób wykazać?
7 gru 21:31
sushi_ gg6397228:
najpierw
usun niewymiernosc z mianownika
licz kazda strone osobno
7 gru 21:34
sław: jak się pozbędę niewymierności z mianowników to mogę już podnieść obie strony do potęgi 3 ?
7 gru 21:39
sushi_ gg6397228:
po lewej stronie masz pierwiastek 2−go stopnia, wiec podnoszenie do potegi "3" nie ma sensu
7 gru 21:41
sław: P =
3√26−15*√3
to co dalej ?
7 gru 21:43
sław: L= 2−√3
7 gru 21:44
sushi_ gg6397228:
trzeba zwinac 26−15√3== (a−b)3
7 gru 21:45
sushi_ gg6397228:
sprawdz czy to bedzie (2−√3)3 = ?= 26−15√3
7 gru 21:46