Fizyka
Kinga: Samochód o masie m hamowany jest siłą oporu F=−kv. Jaką drogę przebędzie samochód, zanim
jego prędkość zmaleje trzykrotnie?
Doszłam do tego, że:
v(t)=v0* e −k*tm
x(t)=v0*mk−v0*mk* e −k*tm
7 gru 21:27
Krzysiek: wylicz t1
z równania v(t1)=v0/3
i wstaw do x(t1)
7 gru 22:22
Kinga: Mam właśnie problem w wyliczeniu tego t1, bo pojawia mi się równanie:
e −k*tm − 13=0
i nie wiem jak je rozwiązać.
7 gru 23:04
Krzysiek: v0/3=v0e−kt1/m
ln1/3=−kt1/m
7 gru 23:06
Kinga: Bardzo Ci dziękuję, tyle czasu nad tym myślałam.
Tak to jest jak poziom matematyki jest większy na fizyce, niż na matematyce.
7 gru 23:09