równanie
Radek:

Równania trygonometryczne−problem
mam takie równanie cosx=−1
x=π+2kπ więc powinno być jeszcze x=−π+2kπ
7 gru 21:22
Radek: ?
7 gru 21:26
Radek: ?
7 gru 21:36
7 gru 21:38
Radek:
Fajnie, tylko nic z tego nie kumam, wykres to sobie narysowałem
7 gru 21:41
Radek: Może ktoś mi pomóc ? Bo już nie wiem ile ''?'' dziś napisałem...
7 gru 21:52
MQ: −π=π−2π=π+2*(−1)*π ⇒ k=−1
Nie ma potrzeby więc rozbijać na π i −π, bo w tym wypadku k i k' różnią się o −1
7 gru 21:55
Alfa: kąty π i −π różnią się o 2π, czyli okres cosinusa, więc z obu tych odp. otrzymasz te same kąty.
Zatem wystarczy podać tylko jedną z nich − zwykle podaje się odp. z kątem dodatnim (czyli
pierwszą), ale można odpowiedzieć w ten drugi sposób i też będzie dobrze.
7 gru 21:57
Radek:
Dzięki.
7 gru 21:58
Eta:
cosx= a , a∊<−1,1>
xo −−− rozwiązanie szczegółowe
x= xo +2kπ v x= −xo +2kπ
cosx= −1 , xo= π
x= π+2kπ v x= −π +2kπ
x = 2π −π+2kπ
x= π+2kπ
zatem x= π+2kπ , k∊C
sinx= a , a∊<−1,1>
x= xo +2kπ v x= π−xo+2kπ
tgx=a , a∊R
x= xo+k*π , podobnie ctgx= a
7 gru 21:59
Radek:
a to równanie
| | π | | π | |
x=− |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
?
7 gru 22:00
Eta:
7 gru 22:01
Radek:
ale nie rozumiem jednego przejścia czemu w cosx=−1
x0=π ok
x=π+2kπ ok
x=−π+2kπ ok
x=2π−π+2kπ ?
7 gru 22:02
Radek: ?
7 gru 22:13
Radek: ?
7 gru 22:18
Eta:
No zamieniasz miarę ujemną na dodatnią −π= 2π−π= π
7 gru 22:20
Radek: a nie może zostać ujemna ?
7 gru 22:22
Eta:
Może zostać

ale bardziej
elegancko ...zapisać dodatnią miarę tego kąta
7 gru 22:44
Radek:
a sprawdzi Pani to równanie 22:00 ?
7 gru 22:45
Eta:
Jest ok
| | π | | π | | 5 | |
lub można x= − |
| +2kπ= 2π− |
| +2kπ= |
| π+2kπ, k∊C |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
nie zapominaj pisać, że
k∊C !
7 gru 22:48
Radek:
Dziękuję, teraz idę na kolację ale jeszcze mam trochę zadań i liczę na Panią !
7 gru 22:50
Eta:
Ja też idę..................... ( na kolację
7 gru 22:56