Pochodne.
Ksssss: Mam króciutkie pytanie−Mam policzyć pochodną funkcji z definicji (umiem to robić) w punkcie
x0≠0. To jak to zrobić? Co obrać za x0?
7 gru 21:17
sushi_ gg6397228:
podstawia sie dopiero po policzeniu pochodnej z definicji
punkt podaja w zadaniu
7 gru 21:18
Ksssss: Mam podany punkt x0≠0. Więc jaki punkt podstawić skoro pochodną funkcji mam policzyć w punkcie
x0≠0?
7 gru 21:22
sushi_ gg6397228:
to piszesz zamiast x , xo
7 gru 21:23
Ksssss: Ok. Dziękuję.
7 gru 21:26
Ksssss: A taki przykład umie ktoś rozwiązać?
Obliczyć z definicji pochodną funkcji f(x)=3√x w punkcie x0≠0.
7 gru 21:45
sushi_ gg6397228:
zapisz najpierw róznice, a potem ten sam wzorek co dzisiejsza granica z "1/3"
tj
a3−b3=....
7 gru 21:49
asd: W czym problem?
7 gru 21:52
Ksssss: Z definicji mam tak −> lim 3√x0+Δx − 3√x0Δx.
7 gru 21:54
Ksssss: Więc moim a i b jest co? Jakoś tego nie czuję, rozumiem jakby był wzór 3√a − 3√b...
7 gru 21:55
sushi_ gg6397228:
a= 3√x+h
b= 3√x
7 gru 22:02