podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 45. dłuższa przekątna
tomek: podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 45. dłuższa przekątna graniastosłupa
ma długość 4 i jest nachylona do podstawy pod kątem 60. oblicz objętość tego graniastosłupa.
7 gru 20:54
Alfa:

α=45
o
β = 60
o
D = 4
H = ...
d = 2
γ = 180
o − 45
o = 135
o
| | √2 | |
cos135o = cos(180o − 45o) = −cos45o = − |
| |
| | 2 | |
d
2 = a
2 + a
2 − 2a*a*cos135
o
4 = 2a
2 +
√2a
2
a
2(2+
√2) = 4
P
p = a
2*sin45
o = ...
V = P
p*H = ...
7 gru 21:49
Carlos:
22 wrz 18:07