Nierówności logarytmiczne
Sylwia:
25log 0,25 (x2 + 5x + 8) ≤ 2,5
zaczęłam logarytmować obustronnie, ale nie wiem czy słusznie i co z tym dalej zrobić.
7 gru 20:42
sushi_ gg6397228:
zamien 2,5 na ułamek z kreska
7 gru 20:51
7 gru 21:13
Sylwia: zamieniłam tak, próbuje teraz dzielić obustronnie przez log 0,25 25, ale gdzieś się
zgubiłam z minusami. powinno wyjść x2 − 5x + 8 ≤ 4 , wtedy będzie poprawnie bo rozwiązanie to
x ∊ <1;4>, a mi wychodzi x2 − 5x + 8 ≥ 4
7 gru 21:44
sushi_ gg6397228:
zapisuj po kolie jak liczysz
pamietaj podstawy ponizej "1", to zmiana znaku
7 gru 21:48
pigor: .., skąd u ciebie ten
minus przy 5 tu : x
2−5x+8 , kiedy w temacie
(równaniu wyjściowym) masz znak plus
+ 
o jakim dzieleniu ty mówisz

, przepraszam, ale to jakiś bełkot
otóż, takie równane rozwiązuje się np. tak :
dziedzina : x
2+5x+8 >0 ⇔
x∊R , a 2,5=
2510=
52=(
25)
−1,
więc z własności funkcji wykładniczej
malejącej :
(25){log 0,25 (x2+5x+8) ≤ 2,5 ⇔
⇔ (
25)
{log
0,25 (x
2+5x+8) ≤ (
25)
−1 ⇔
⇔ log
0,25 (x
2+5x+8) ≥ −1 i z własności funkcji logarytmicznej
malejącej ⇔ x
2+5x+8 ≤ 0,25
−1 ⇔
x2+5x+8 ≤ 4 ⇔ x
2+5x+4 ≤ 0 ⇔
⇔ (x+1)(x+4) ≤ 0 ⇔
−4≤ x ≤−1 ⇔
x∊[−4 ;−1] ...
7 gru 22:07
Sylwia: log 0,25 25 * log 0,25 (x2−5x+8) ≤ log 0,25 52
log 0,25 25 * log 0,25 (x2−5x+8) ≤ log 0,25 {25}−1
log 0,25 25 * log 0,25 (x2−5x+8) ≤ − log 0,25 25 || : log 0,25 25
log 0,25 (x2−5x+8) ≤ −1
log 0,25 (x2−5x+8) ≤ log 0,25 4
x2−5x+8 ≥4
(x−1)(x−4) ≥ 0 − i z tego wychodzi x ∊ (−∞;1>∪<4;∞) , a ma wyjść x∊<1;4>
7 gru 22:33
Sylwia: Pigor, błąd w przepisywaniu, powinien byc minus przy 5 . jenyy, ale sobie skomplikowałam, już
doszłam do tego że powinnam zrobić to z funkcji wykładniczej najpierw, dzięki za oświecenie
7 gru 22:38