układ równań
bunia: rozwiązać układ równań:
a) x3+y3=1
yx2+y2x=1
b) x(3y3−2y)−y(3x3−2x)=0
x4+y4=x2+y2
7 gru 20:33
pigor: ..., np. tak : układ
a) jest równoważny kolejno :
x3+y3=1 i yx2+y2x=1 /− stronami ⇔ x
3−yx
2+y
3−y
2x=0 i xy(x+y)=1 ⇔
⇔ x
2(x−y)−y
2(x−y)=0 i xy(x+y)=1 ⇔ (x−y)
2(x+y)=0 i xy(x+y)=1 ⇔
⇔ x−y=0 i xy(x+y)=1 ⇔ x=y i x
2*2x=1 ⇔ x
3=
12 i y=x ⇔
| | 1 | |
⇔ x= y= |
| − szukane rozwiązanie danego układu . ...  |
| | 3√2 | |
7 gru 22:46
pigor: ..., no to np. tak :
b) x(3y3−2y)−y(3x3−2x)= 0 i x4+y4= x2+y2 ⇔
⇔ xy(3y
2−2}− xy(3x
2−2)= 0 i x
4−x
2+y
4−y
2= 0 ⇔
⇔ xy(3y
2−2−3x
2+2)= 0 /:3 i x
2(x
2−1)+y
2(y
2−1)= 0 ⇔
⇔ xy(x
2−y
2)=0 i x
2(x
2−1)+y
2(y
2−1)=0 ⇔
⇔ (xy=0 v x
2=y
2) i x
2(x
2−1)+y
2(y
2−1)=0 ⇔
⇔ (xy=0 i x
2(x
2−1)+y
2(y
2−1)=0) v (x
2=y
2 i 2x
2(x
2−1)= 0) ⇔
⇔ [(x=0 v y=0) i x
2(x
2−1)+y
2(y
2−1)=0] v [x
2=y
2 i (x
2=0 v x
2−1= 0)] ⇔
⇔ [x=0 i (y=0 v |y|=1] v [y=0 i (x=0 v |x|=1) v x=y=0 v |x|=|y|=1 ⇔
⇔
(x,y)∊{ (0,0), (0,1), (0,−1), (−1,0), (1,0), (−1,−1), (−1,1), (1,−1), (−1,−1) }. ...
8 gru 01:13
bunia: ojej.... dziękuję
8 gru 15:04