Mila:
x
2+x+1=k
2⇔
x
2+x+1−k
2=0
Trójmian ma pierwiastki⇔
Δ≥0
Δ=1−4*(1−k
2)=4k
2−3≥0⇔
(2k−
√3)*(2k+p{3)≥0
Równanie ma mieć całkowite pierwiastki dla pewnych naturalnych k.
Jeśli wielomian ma całkowite współczynniki, to całkowite pierwiastki muszą być dzielnikami
wyrazu wolnego , w tym równaniu (1−k
2)
x
2+x+1−k
2=0⇔
x
2+x+(1−k)*(1+k)=0
sprawdzamy dla jakiego k∊N
+
(1−k), (1+k),(−1+k),(−1−k) jest pierwiastkiem równania.
(1−k)
2+1−k+1−k
2=0 i k∊N
+
1) 1−2k+k
2+1−k+1−k
2=0
−3k=−3
k=1
2) (1+k)
2+1+k+1−k
2=0 i k∊N
+
1+2k+k
2+1+k+1−k
2=0
k=−1∉N
+
3)1−2k+k
2−1+k+1−k
2=0
k=1
4) (−1−k)
2−1−k+1−k
2=0 i k∊N
+
1+2k+k
2−1−k+1−k
2=0
k=−1∉N
+
Odp.
k=1