Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań ?
Milena ;):
{x2+y2=9
{2x+y=4
7 gru 20:20
Radek:
7 gru 20:22
5-latek: Graficznie
co przedstawia rownnanie x2+y2=9 ? wiec narysuj na ukladzie wsolrzednych
co przedstawia rownanie y=−2x+4 ? wiec narysuj na jednym wykresie i masz punkty przeciecia
okregu z prosta
Algebraicznie wyznacz y z drugiego rownania i podstaw do 1 i rozwiaz to
7 gru 20:24
bezendu:
x
2+y
2=9
y=−2x+4
x
2+(−2x+4)
2=9
x
2+4x
2−16x+16−9=0
5x
2−16x+6=0
Δ=16
2−4*5*6=136
√Δ=2
√34
| | 16−2√34 | |
x1= |
| =U{8−√34{4} |
| | 10 | |
teraz podstaw sobie pod y=−2x+4 x
1 a potem x
2, otrzymasz wtedy te punkty
7 gru 20:29
Milena ;): Dziękuje , a co do podstawienia to jak dalej będzie , bo słaba jestem

D
7 gru 20:34
bezendu:
Odjęcie dwóch liczb od siebie to dla Ciebie problem ? Trochę samodzielności
7 gru 20:36
Milena ;):
Najwidoczniej , ten przedmiot mi nie leży ;C
7 gru 20:41