Przez punkt A=(2,3) poprowadzono prostą odcinająca na półosiach układu współrzęd
kamczatka: Przez punkt A=(2,3) poprowadzono prostą odcinająca na półosiach układu współrzędnych odcinki
równej długości. Znajdź równanie tej prostej.
Czy mógłby ktoś to zilustrować i podpowiedzieć jak to zrobić ?
7 gru 20:10
Bizon:
7 gru 20:18
Bizon:
... zastanów się czy:
−to jedyna prosta
−jak ma mieć współczynnik kierunkowy
−napisz równania
7 gru 20:22
kamczatka: to które odcinki są równe ? ten pod osią OX i ten nad osią OY ?
7 gru 20:24
Bizon:
... dokładnie
Przecież to są odcinki odkładane na półosiach układu współrzędnych
7 gru 20:26
kamczatka: na razie tyle wiem że Punkt przy osi OX ma (y,0) a przy OY (0,x)
7 gru 20:32
Panko: Równanie odcinkowe prostej : x/a+y/b =1
Ma byc a=b stad x/a+y/a=1⇒ x+y=a ⋀ A=(2,3) ∊ tej prostej
stąd 2+3=a
Prosta to x/5+y/5=1
...........................................................
Oczywiście nie musi być tak mądrze
do prostej y =ex+f podstaw A=(2,3) oraz zauważ ,że α=135◯ stąd tgα=−1 czyli e=−1
7 gru 20:33
kamczatka: to jak podstawie te wartości które mam do tego równania y=ex+f to 3=−2+f f=5
ale co te f oznacza nie ogarniam w ogóle tego wzoru co podałeś
7 gru 20:36
Bizon:

... bo toto "za mądre"
Zauważ, że tylko proste o współczynnikach kierunkowych 1 lub −1
odcinają na półosiach układu współrzędnych równe odcinki.
Wśród tych prostych są takie które przechodzą przez punkt A=(2,3)
Ich równania to:
y−3=−1(x−2) lub y−3=1(x−2)
czyli:y=−x+5 lub y=x+1
7 gru 21:07
kamczatka: po czym to poznać że współczynniki a maja 1 lub −1 ?
8 gru 10:40
Bizon:
napisałem takie zdanie:
Zauważ, że tylko proste o współczynnikach kierunkowych 1 lub −1 odcinają na półosiach
układu współrzędnych równe odcinki.
... to przeczytaj je i przeanalizuj ... myślenie nie boli −
8 gru 10:47