Wykazać że dla każdej liczby naturalnej
Michaśs: | | n(n+1) | |
2) 13+23+...+n3=(1+2+...+n)2=( |
| )2 |
| | 2 | |
3) dla dowolnego n≥2 liczba 10
n−4 jest podzielna przez 12
Nie lubię takich zadać.Jak to napocząć ? Proszę o pomoc, pilne !
7 gru 20:03
sushi_ gg6397228:
poszukaj na forum, zadania były kilkakrotnie robione
7 gru 20:07
7 gru 20:18
Michaśs: Z dwoma pierwszymi dałem radę, ale tego 3 nie mogę zrobić. Pomoże ktoś ?
7 gru 20:53
sushi_ gg6397228:
pomyśl jak będzie wygladać liczba w rozpisaniu
7 gru 20:55
Michaśs: 10
n−4=12x
7 gru 21:03
Michaśs: To 3 też trzeba poprzez indukcję ?
7 gru 21:04
sushi_ gg6397228:
9999999999999999999999................96
liczba bedzie takiej postaci wiec teraz
7 gru 21:07
sław: będzie podzielna 12 gdy będzie podzielna przez 3 i 4
Przez 4 się dzieli bo dwie ostatnie cyfry tworzą liczbę podzielną przez 4.
Ale jak pokazać że jest podzielna przez 3 ?
7 gru 22:16