m
iza: zbadaj liczbe pieraiwstkow rownania w zaleznosci od m
|−x2+2|x|+3| = m
co ja mam z ta wartoscia bezwzgledna zrobic? prosze o dokladne wytlumaczenie
7 gru 20:00
sushi_ gg6397228:
zacznij od
y=−x2+2*|X| +3
rozbicie na dwa warunki
x>0 .....
x≤ 0
7 gru 20:08
iza: tak robiłam i potem mi nic nie wyszło..
7 gru 20:08
sushi_ gg6397228:
pokaz swoje obliczenia
7 gru 20:10
Mati: Rozpisz na dwa warunki x≥0 i x <0 z definicji wartości bezwzględnej następnie następne dwa
warunki na moduł w środku...pamiętaj, że przy x<0 zmieniasz znaki przy tych wyrazach, ktore
siedzialy w module. Przy x≥ Pozostawiasz bez zmian i liczysz.
7 gru 20:10
pigor: ..., to może np. tak :
|−x2+2|x|+3|=m ⇔ (|−x
2+2|x|+3|=m i m<0) lub (|−x
2+2|x|+3|=m i m≥0) ⇔
⇔
0 rozwiązań, gdy m<0 lub (|−(|x|
2−2|x|−3)|=m i m≥0), więc
gdy
m ≥0 ⇒ |−(x
2−2|x|−3)|=m ⇔ |x
2−2|x|−3|=m ⇔ | |x|
2−2|x|+1−4|=m ⇔
⇔ | (|x|−1)
2−4 |= m i | (|x|−3) (|x|+1) |= m i teraz sporządzasz sobie wykres
funkcji
y= |f(|x|)|, gdzie
f(|x|)= |x|−1)2−4= (|x|−3) (|x|+1) ← tu wszystko masz
potrzebne do tego i z niego odczytujesz rozwiązanie, co graficznie oznacza
liczbę punktów przecięcia prostej
y= m z wykresem tej funkcji y, a więc :
0 rozwiązań , gdy m< 0 ,
2 rozwiązania , gdy m= 0 ∨ m >4 ,
4 − " − , gdy 0< m< 3 ⋁ m= 4 ,
5 − " − , gdy m= 3 ,
6 − " − , gdy 3< m< 4 i to tyle . ...
7 gru 20:57