matematykaszkolna.pl
problem maciek: Witam mam problem z zadaniem. Nie wiem zupełnie jak do niego podejść. Mam zbadać czy funkcja f jest odwracalna i w przypadku pozytywnej odpowiedzi wyznaczyc funkcje odwrotna (jej wzór i przebieg). f(x) = x + 15x − 1 wiem że Df= R/{15} ale nie wiem co mam zrobić dalej Pomożecie ?
7 gru 19:43
PW:
 x−1/5 6 1 6 
f(x) =

+

=

+

5x−1 5(5x−1) 5 5(5x−1) 
 1 
Takie przekształcenie pomaga zobaczyć, że funkcja jest różnowartościowa. Dla x >

ułamek
 5 
 6 

5(5x−1) 
 1 
jest dodatni i oczywiście dla różnych x >

osiąga różne wartości (licznik jest stały, a
 5 
mianownik jest funkcją różnowartościową, przyjmującą wartości z przedziału (0, ).
 1 
Dla x <

ułamek ten jest ujemny i oczywiście dla różnych x przyjmuje rózne wartości,
 5 
gdyż mianownik jest funkcją różnowartościową przyjmującą wartości z przedziału (−, 0). Podsumowanie: − dla x ∊ (−, 0)
 1 6 1 
f(x) =

+

∊ (−,

)
 5 5(5x−1) 5 
 1 
− dla x ∊ (

,)
 5 
 1 
f(x) ∊(

,),
 5 
przy czym na obu przedziałach f jest różnowartościowa, a więc jest różnowartościowa w całej dziedzinie. To ważny moment rozumowania − z różnowartościowości na dwóch przedziałach na ogół nie wynika różnowartościowość funkcji na całej dziedzinie, ale w tym wypadku na
 1 1 
pierwszym przedziale wartości są mniejsze od

, a na drugim − większe od

, stąd
 5 5 
wniosek o różnowartościowości na całej dziedzinie.
 1 
Funkcja f jest więc odwracalna i jej zbiorem wartości jest R\{

}.
 5 
Wzór określający funkcję odwrotną znajdziemy wyliczając x z wzoru − definicji funkcji f
 x+1 
y =

.
 5x−1 
5yx − y = x + 1 (5y−1)x = y + 1
 y+1 
x =

.
 5y−1 
Tak więc funkcja odwrotna do badanej określona jest wzorem:
 y+1 1 
g(y) =

, y ∊ R\{

}.
 5y−1 5 
Wynik jest może zaskakujący − toż to ten sam wzór, którym była określona funkcja f (mechanicznie zamienione x na y i odwrotnie). Tyle roboty na nic. Jak wiadomo wykres funkcji odwrotnej do f można uzyskać jako efekt symetrii o osi y=x wykonanej na wykresie funkcji f. Wykres funkcji f jest znany (homografia), a więc i wykres f−1 = g narysujemy bez trudu. Zobaczymy wtedy potwierdzenie, że rachunki były poprawne − wykres funkcji f jest symetryczny względem osi y=x, a więc wykres funkcji odwrotnej pokrywa się z wykresem badanej funkcji.
7 gru 23:52
Eta: emotka emotka emotka emotka emotka emotka
8 gru 00:12
PW: Eta, dziękuję (przyznam, że sam byłem zadziwiony tym rozwiązaniem).
8 gru 00:16
maciek: DZIĘKI WIELKIE ! Ratujesz mi tyłek tym
8 gru 12:47