Wzory skróconego mnożenia
Kamix: Jak rozłożyć takie wyrażenie na czynniki?
n2+25m4−10m2n
Bardzo proszę o rozpisanie ; )
7 gru 19:04
sushi_ gg6397228:
zastosuj wzór :
a2−2*a*b+b2
a=...
b=....
(a−b)2=....
7 gru 19:06
Kamix: a=n
A jak otrzymać b z wyrażenia −10m2n?
7 gru 19:09
sushi_ gg6397228:
patrz na znaki
trzeba zrobić mały porządek w Twoim zapisie
7 gru 19:10
Kamix: Czyli można to uporządkować, jako 25m
4+n
2−10m
2n=(5m
2−n)
2.. I chyba mi wyszło. Dziękuję
sushi

!
7 gru 19:16
sushi_ gg6397228:
np
lub (n−5m
2)
2
na zdrowie
7 gru 19:18