Obliczanie granic ciągów
Matematyka: Muszę obliczyć granice tych funkcji. Proszę o same wyniki, bo zadanie zrobiłem, ale chcę się
upewnić czy dobrze. Jeżeli będą błędy poproszę jeszcze raz o pomoc

1. −5n
3 + 3n
2 − n + 2
6.
√4n2+3−2n
7.
√9n2 + 4n − 3n
8.
√2n + 3n (pierwiastek stopnia 'n')
7 gru 18:42
Matematyka: W przykładzie szóstym −2n ma już być poza nawiasem.
7 gru 18:44
uzi: uzyj tego www.wolframalpha.com
7 gru 19:00
Krzysiek: A może Ty napisz wyniki to ktoś sprawdzi?
7 gru 19:01
Matematyka: 1.
∞
2. −1/2
3.1
4.1.
5.1
6.[
∞−
∞]
7.[
∞−
∞]
8.5
10.0
Tylko to pierwszy granice jakie zrobiołem, obstawiam ,że może być trochę błędów.
7 gru 20:23
Matematyka: zrobiłem*
| | ∞ | |
I w tym 7 chyba będzie |
| jednak. |
| | ∞ | |
7 gru 20:50
Matematyka: A w 3 e3
7 gru 20:54
Matematyka: W 4 miało być e−3/2 a w 5 e10
7 gru 21:18
Krzysiek: 1)−
∞
2)ok
3)ok
4)ok
5)ok
6) chyba błędnie zapisany przykład, (2n chyba za pierwiatkiem)
| | a2−b2 | |
więc skorzystaj ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
7)jak wyżej.
8)źle granica to 3. skorzystaj z tw. o trzech ciągach
9)tw. o ciągu ograniczonym i zbieżnym do zera, granica to zero.
10)c
7 gru 21:47
Matematyka: Rozumiem wszystkie tylko mam dwa pytania.W pierwszym przykładzie jeżeli mamy zawsze tylko 'n' i
nie ma dzielenia to za każdym razem będzie −∞ lub +∞ i to jest zależne od tego czy przed
największą potęga jest ten minus lub nie?
I co do ostatniego, dlaczego C jest wynikiem, jakiej metody trzeba tam użyć?
7 gru 22:39
Krzysiek: tak,
co do ostatniego to tak jak przy innych tego typu ciągach, dzielisz przez wyraz z największą
potęgą w mianowniku tutaj dzielisz licznik i mianownik przez 'n'
7 gru 23:07
Matematyka: | | c | |
No tak, ale wtedy na końcu zostaje mi |
| |
| | n | |
7 gru 23:15
Krzysiek: (cn−1)/n=c−1/n→c
7 gru 23:16
Matematyka: | c*n−1 | | c | | 1 | | c | | 1 | | c | | c | |
| = n * ( |
| *1− |
| ) / n = |
| *1− |
| = |
| *1−0 = |
| |
| n | | n | | n | | n | | n | | n | | n | |
Gdzie tutaj jest błąd?
7 gru 23:27
Krzysiek: pierwsza równość jest już błędna u Ciebie
7 gru 23:29
Matematyka: faktycznie, mój błąd, dziękuję za pomoc
7 gru 23:32