Wykaż indukcyjnie 1^3 + 3^3 + 5^3 + ... + (2n-1)^3 = n^2(2n^2 - 1)
ola: Trzeba wykazać, że
13 + 33 + 53 + ... + (2n−1)3 = n2(2n2 − 1)
7 gru 17:57
5-latek: No Olu . jak trzeba to trzeba >
Jedziesz z indukcji matematycznej czyli dla n=1 sprawdzamy i dalej juz wiesz jak
7 gru 18:01
ola: tyle to jest w treści zadania
7 gru 18:05
5-latek: Ale nie sprwdzilas nawet ze dla n=1 to L=P
7 gru 18:16
ola: 1. Dla n = 1 mamy:
13 = 12(2*12−1)
1 = 1
L = P
2. Założenie indukcyjne: zachodzi dla dowolnego k, czyli n = k
13 + 33 + 53 + ... + (2k−1)3 = k2(2k2 − 1)
2. Teza indukcyjna: zachodzi dla k+1, czyli n = k + 1
13 + 33 + 53 + ... + (2k−1)3 + [2(k+1)−1]3 = (k+1)2[2(k+1)2 − 1)]
13 + 33 + 53 + ... + (2k−1)3 + [2(k+1)−1]3 = (k+1)2(2k2 + 4k + 1)
L = 13 + 33 + 53 + ... + (2k−1)3 + [2(k+1)−1]3 = k2(2k2 − 1) + [2k+1]3 = jak
dalej?
7 gru 18:35
ola: ktoś wie, jak dalej ma być?
7 gru 19:25
sushi_ gg6397228:
na boku rozpisz sobie jaka mamy otrzymac prawa strone
potem lewa strone trzeba podniesc do szesciany, przemnozyc itp
7 gru 19:33