obszary ograniczone krzywymi, nierownosci
agnieszka: mam narysowac obszary ograniczone krzywymi, opisac nierownosciami.
trojkat wspolrzedne wierzcholkow to : (1,2) (2,4) (3,5)
prosta z punktami (1,2),(2,4)
y=ax+b
...
wychodzi y=2x
dla (1,2), (3,5)
prosta: y= 3/2 x + 1/2
nie wiem czy musze liczyc rownanie proste przechodzacej przez punkty (2,4) (3,5)
Prosze o pomoc przy opisaniu nierownosciami trojkata....
7 gru 17:27
krystek:

Masz Czarne pod prostą y≤..
Czerwony −pod prostą y≤
Zielony nad prosta y≥
7 gru 17:33
agnieszka: tak,ale rozwiazanie musi byc zapisane w postaci ukladu rownan w stylu:
np
{ 3 ≤x≤ 5
{ 1/2 x+2 ≤y≤ 3x
7 gru 17:39
agnieszka: czy wie ktos jak moge zapisac rozwiazanie w ten sposob?
7 gru 17:59
agnieszka: ?
7 gru 20:11