wielomiany
Ricy: Wykaż, że jeśli równanie x
3 + bx
2 + 2bx + 8 = 0 ma dwa różne rozwiązania to b=−2.
Mógłby mnie ktoś chociaż nakierować jak to rozwiązać, z góry dzięki
7 gru 17:19
Janek191:
− 2 jest pierwiastkiem równania, bo
− 8 + 4 b − 4 b + 8 = 0
Dzielę przez x + 2
( x3 + b x2 + 2b x + 8 ) : ( x + 2) = x2 + ( b −2) x + 4
− x3 − 2 x2
−−−−−−−−
( b − 2) x2 + 2b x
− ( b − 2) x2 − 2*( b − 2) x
−−−−−−−−−−−−−−
4 x + 8
− 4 x − 8
−−−−−−
0
x2 + ( b − 2) x + 4 = 0
Δ = b2 − 4b + 4 − 4*1* 4 = b2 − 4 b − 12 = 0 ⇔ b = − 2
7 gru 17:39
Janek191:
− 2 jest pierwiastkiem równania, bo
− 8 + 4 b − 4 b + 8 = 0
Dzielę przez x + 2
( x3 + b x2 + 2b x + 8 ) : ( x + 2) = x2 + ( b −2) x + 4
− x3 − 2 x2
−−−−−−−−
( b − 2) x2 + 2b x
− ( b − 2) x2 − 2*( b − 2) x
−−−−−−−−−−−−−−
4 x + 8
− 4 x − 8
−−−−−−
0
x2 + ( b − 2) x + 4 = 0
Δ = b2 − 4b + 4 − 4*1* 4 = b2 − 4 b − 12 = 0 ⇔ b = − 2
7 gru 17:39