m
iza: Dla jakich wartości parametrów m jedno z rozwiązań równania 16/m2 x2 −6mx +m2=0 jest
sześcianem drugiego rozwiązania? znajdz te rozwiązania.
7 gru 17:16
Ricy: co jest między wyrażeniem 16/m2 a x2?
7 gru 17:21
iza: razy
7 gru 17:24
Wazyl: Δ>0
√Δ=
√36m2−4m2
x
13=x
2
| | 4√2m+6m | | 4√2m+6m | | 4√2m−m | | 4√2m−m | |
( |
| )3=− |
| lub −( |
| )3= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
7 gru 17:25
Wazyl: Nie zauważyłem 16/m
2
7 gru 17:26
iza: nie, tu trzeba jakos z wzorow vieta skorzystac:(
7 gru 17:36
Wazyl: Myslalem nad vietem, ale nie zauwazylem wspolczynnika przed x2
7 gru 17:54
iza: mi wychodzi x14= m4/16 nie wiem czy to jest dobrze, bo nie wiem co z tym zrobic..
7 gru 18:21