Liczby zespolone
rado1234: Może mi ktoś pomóc ?
a) (√3+i)6
b) (√3−i)5
w a) wychodzi mi −64 a w odpowiedziach jest 512i , natomiast w b) wychodzi −16√3−16i a
powinno być 16+16i√3. Mógłby ktoś przeliczyć chociaz jeden przyklad ? zebym zobaczył co
robie źle
7 gru 17:06
Krzysiek: a może Ty pokaż jak liczysz to ktoś sprawdzi gdzie jest błąd?
7 gru 17:12
rado1234: a) ((√3+i)6
a=√3 b=1
|z|=2
sin(fi)=1/2
cos(fi)=√3/2
stad (fi) = π6
z6=26(cos 6*π6 + isin6*π6)
z6=64(cosπ+isinπ) cosπ=−1 sinπ=0 ,stad :
z6=−64
7 gru 17:20
Janek191:
( √3 + i )6 = [(√3 + i)2]3 = [ 3 + 2√3 i − 1]3 = [ 2*( 1 + √3i)]3 =
= 8*( 1 + 3*1*√3 i − 3 *3 − 3√3 i ) = 8* ( − 8) = − 64
7 gru 17:22
rado1234: @Janek , dzięki, Ty inna metodą ,ale wychodzi to samo , czyli w odpowiedziach jest źle ...?
mógłby ktoś jeszcze spróbować moją metodą ?
7 gru 17:26
7 gru 17:32
rado1234: dzięki wielkie !
7 gru 17:42