Dane są punkty A=(-13,-16), B=(-4,-2) i C=(4,10)
kamczatka: Dane są punkty A=(−13,−16), B=(−4,−2) i C=(4,10)
Rozstrzygnij czy punkty A,B,C są współliniowe:
obliczam prostą AB:
(y+16)(−4+13)=(−2+16)(x+13)
9y+144=14x+182
−9y+14x+38
dobrze ? Bo trzeba to podzielić przez 9 żeby otrzymać równanie kierunkowe i sprawdzić czy punkt
C należy do tej prostej, jak podzielę przez 9 to dziwne liczby wyjdą.
7 gru 16:50
Kaja: nie musisz doprowadzać do równania kierunkowego, żeby sprawdzić czy C należy.
7 gru 16:59
kamczatka: to bez sprowadzania mam:
−9*10+14*4+38
−90+56+38=4
czyli nie są współliniowe bo nie =0
7 gru 17:02
Kaja: tylko jak zapisujesz to równanie prostej to powinno być: −9y+14x+38=0
no i podstawiasz za x i y po lewej stronie . skoro nie wyszło zero, to nie są współliniowe
7 gru 17:06
5-latek: najpirew taka uwaga . dziwne liczby tez maja prawo wyjsc i nie powinno to wcale cie dziwic .
OK? jesli masz prosta w postaci ogolnej to nie musisz jak przeksztalcac do postaci
kierunkowej
rownanie prostej przechozacej prze z 2 punkty jest takie
(x2−x1)(y−y1)=y2−y1)(x−x1)
Bierzemy punkty A i B
to (−4+13)(y+16)=(−2+16)(x+13)
9(y+16)=14(x+13)
9y+144=14x+182
9y−14x−182+144=0
9y−14x−38=0 masz ja w posytaci ogolnej
teraz podstaw wspolrzdne punktu C do tego rownania i zobacz czy wyjdzie 0
Jesli chcesz dporowadzic do postaci kierunkowej to mozesz
7 gru 17:10