Koocie:
√3 +√2 / √3 -√2 - √3 -√2 / √3 +√2 + 1-16√6 / 4
Mam to doprowadzic do najprostszej postaci.
Wszystkie ta dziłania to działania na ułamkach

Wynik ma byc równy 1/4
4 paź 08:50
Mycha: wez w nawiasy to co ma byc w liczniku i w mianowniku bo niebardzo wiem gdzie sie naczyna
i gdzie konczy ulamek
4 paź 10:24
menximen: √3 +√2 / √3 -√2 - √3 -√2 / √3 +√2 + 1-16√6 / 4
(√3 +√2) (√3 +√2)4 - (√3 -√2) (√3 -√2)4 ) + (√3 -√2) (√3 +√2) (1-16√6)
----------------------------------------------------------------------------------
(√3 -√2) (√3 +√2)4
*mnożysz kazdy z każdym
*w (√3 -√2) (√3 +√2) stosujesz wzór skróconego mnozenia
tak ze (√3 -√2) (√3 +√2) = 1
zostaje nam
(12+4√6+4√6+8) - (12-4√6-4√6+8) + 1-16√6
--------------------------------------------------------------------
(√3 -√2) (√3 +√2)4
po wykonianiu dzialania w liczniku zostaje nam 1
w mianowniku zostaje 4 bo (√3 -√2) (√3 +√2)=1 ze wzoru a2-b2=(a-b) (a+b)
wynik 1/4
4 paź 10:29
Jzs: 2 /
√3 - 1 - 1/
√3+1 + 5-2{3}/4 =
4 paź 13:48