Zadanie z fizyki (tarcie, równia pochyła)
bohdan: Bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku jak obliczyć Nacisk jednogo klocka na drugi.
Dołączam link do strony z zadaniem(zad6).
http://tblachow-magmain.bobolin.com.pl/ZiIP-fizyka-zest_3_kalka.pdf
Treść zadania:
Dwa klocki, posiadające masy m i M, zsuwają się razem z równi pochyłej o kącie nachylenia alfa
(rysunek).
Obliczyć przyśpieszenie układu klocków i siłę wzajemnego nacisku klocków.
Współczynniki tarcia dla klocków są różne i wynoszą odpowiednio: fm i fM.
Uwaga: do poprawnego rozwiązania zadania potrzebne jest zastosowanie III
zasady dynamiki.
7 gru 16:47
Panko: UWAGA : aby mówić o układzie klocków ( są w kontakcie ) to fm<fM bo inaczej to
na obrazku M mu odjedzie
N − siła zgodnie z III z d Newtona ( A działa na B z tą samą co do wartości
siłą co B na A , tyle, że przeciwnie skierowane i < punkty przyłożenia są
inne > )
Dla ciała M : Mqsinα−fMMqcosα +N =Ma a −− przyśpieszenie układu klocków ( składow
sił wzdłuż równi ( bez wektorów , równość skalarna ( wartości sił))
Dla ciała m : mqsinα−fmmqcosα −N =ma
znaczy sie ciało m popycha ciało M z siłą N a ciało M odpycha ciało m z
siłą m
Z tych dwóch równań dostajemy a , N
7 gru 17:27
Krzysiek:
Ma=Mgsinα−Mgcosα*fM+N
ma=mgsinα−mgcosα*fm−N
7 gru 17:28
Panko:

=
7 gru 17:35