parametr i wielomiany
Monia: Zbadaj liczbę rozwiązań równania (x3+6x−7)[mx2+(m−3)x+1}=0 ze względu na wartość parametru m.
7 gru 16:45
aniko: rozbijasz na dwa równania i łączysz spójnikiem sumy.
pierwsze równanie to pierwszy nawias a drugie równanie to drugi nawias
1. nawias− rozbij z twierdzenia hornera
2. nawias− delta
7 gru 16:49
ICSP: Najpierw znajdź pierwiastki x3 + 6x −7
7 gru 16:49
aniko: w 2 nawiasie musisz jeszcze założyć m różne od zera bo inaczej masz liniową
7 gru 16:50
Monia: rozumiem, ok, czy w drugim nawiasie jak założymy, że delta jest większa od zera wyjdzie nam
takie równanie m2 − 10m + 9 >0 ?
7 gru 16:57
aniko: tak
7 gru 17:01
aniko: tylko nie jestem pewna czy tam nie powinna być wieksza badz równa zero
7 gru 17:03
Panko: x3+6x−7 = x3−1 + 6(x−1) = (x−1)(x2+x+7) 0 ⇔ x=1 ⋁ x∊∅
stąd (x3+6x−7)[mx2+(m−3)x+1}=0 ⇔ x=1 ⋁ mx2+(m−3)x+1=0
i możesz zająć się mx2+(m−3)x+1=0
7 gru 17:03
Monia: w taki razie robię dobrze, dlaczego zbiór podaje mi w odpowiedzi że jeszcze m=0 jest
rozwiązaniem?
7 gru 17:08
Monia: bo z tego równania m=1 lub m=9
7 gru 17:09
Monia: już wiem, musimy rozpatrzyć jeszcze f liniową która będzie dla m=0

dziękuję za wszystkie odpowiedzi
7 gru 17:13