matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trapez
Jan:
W trapezie KLMN punkt P jest punktem przecięcia przekątnych trapezu. Oblicz dlugość podstawy KL wiedząc ze MN=3, MP=2, PK=5
7 gru 16:45
Panko:
a=I KL I z podobieństwa ΔKLP do ΔNPM jest a/3=5/2
7 gru 16:49