prosta k zawiera odcinek o koncach A=(4,5) i B=(7,9). Znajdź odległość początku
kamczatka: prosta k zawiera odcinek o końcach A=(4,5) i B=(7,9). Znajdź odległość początku układu
współrzędnych od prostej k.
Prosta AB: 3y−4x+1
i liczę odległość punktu A od prostej AB ze wzoru na odległość punktu od prostej i wychodzi 0 a
| | 1 | | 0 | |
powinno wyjść |
| a mi wychodzi |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | −4*4+3*5+1 | |
d=( |
| )=05 |
| | √−42+32 | |
7 gru 16:35
Janek191:
O = ( 0; 0)
więc
| | I − 4*0 + 3*0 + 1 I | |
d = |
| = |
| | 5 | |
7 gru 16:38
kamczatka: a faktycznie dzięki ja liczyłem odległość od punktu A
7 gru 16:40
Janek191:
A leży na k , więc d = 0
7 gru 16:41