dyskretna :)
PuRXUTM: hej mam parę zadań z dyskretnej, ze 40

które wykładowca poleca żeby zrobić przed egzaminem
będę pisał moje rozwiązania, jakby było coś źle to pomagajcie

1. Ile można utworzyć komisji składających się z 4 osób wybranych z 9−osobowej grupy?
| | | |
Tutaj po prostu kombinacje | =126 |
| | |
2. Odpowiedzieć na poprzednie pytanie przy dodatkowym założeniu, że są dwie osoby, Iza i
Maciek, które nie chcą być w tej samej komisji.
To można zrobić na 2 sposoby
1)
| | | |
a) Iza jest w komisji wtedy wybieramy 3 osoby z 7 bo Maćka nie możemy wziąść czyli | |
| | |
| | | |
b) Maciek jest w komisji analogicznie | |
| | |
| | | |
c) w komisji nie ma ani Maćka ani Izy czyli | |
| | |
i wychodzi 105
2) Obliczamy na ile sposobów można utworzyć komisje z Maćkiem i Izą i od wszystkim możliwości
odejmujemy właśnie te
cdn
7 gru 16:24
PuRXUTM: 3. Ile można utworzyć komisji składających się z 5 mężczyzn i 4 kobiet wybranych z grupy, w
której jest 10 mężczyzn i 11 kobiet?
mógłby ktoś objaśnić dlaczego * bo wiem że tak ma być i w miarę to "czuje" ale mógłby ktoś o
tym coś napisać
7 gru 16:27
Maslanek: Ja sobie to tłumaczę, że są to zdarzenia niezależne.
Jak iloczyn kartezjański dwóch zbiorów

Bierzemy elementy z pierwszego jako poprzednik i z
drugiego jako następnik
7 gru 16:31
Janek191:
Bo 5 mężczyzn wybieramy z grupy 10 mężczyzn , a 4 kobiety wybieramy z grupy 11 kobiet.
Jeszcze mężczyzn nie przebrano w sukienki i wybór jest prosty ( nie tak jak w genderowskich
"równościowych" przedszkolach ! ).
7 gru 16:32
PuRXUTM: 4. Hasło komputerowe składa się z jednej litery alfabetu (nie używamy polskich liter) po której
następuje 4 lub 5 cyfr ze zbioru {0,1,...,9}. Znaleźć:
(a) Liczbę wszystkich możliwych haseł, którą można utworzyć;
(b) Liczbę wszystkich możliwych haseł, w których cyfry się nie powtarzają.
a) 32*10*10*10*10+32*10*10*10*10*10=320000+3200000=3520000
b) 32*10*9*8*7+32*10*9*8*7*6
dobrze
7 gru 16:32
Maslanek:
7 gru 16:34
PuRXUTM: 5. Znajdź liczbę takich n wyrazowych ciągów złożonych z cyfr 0, 1, że liczba 1 występuje
parzystą liczbę razy.
no i tu już potrzebuję pomocy
próbuję to tak zrobić
1
0 dla n−parzystego
to będą takie ciągi że jedynek będzie n, n−2, n−4,...,0 czyli
| | (n+0)*(0,5n+1) | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| n2+ |
| n |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
2) dla n− nieparzystego
n−1,n−3,...2,0
| (n−1)((n−1)/2+1) | | 1 | | 1 | |
| = |
| n2− |
| |
| 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli wynik to |
| n2+ |
| n− |
| ? |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
7 gru 16:49
PuRXUTM: 6. A i B są studentami w grupie liczącej n studentów n ≥ 3. Znaleźć liczbę sposobów przypisania
naszych studentów do n pokoi w taki sposób, że:
(a) A i B mają sąsiednie pokoje;
(b) A i B nie mają sąsiednich pokoi.
nie wiem czy w takiej sytuacji inni studenci są rozróżnialni, czy nie
jak są nierozróżnialni to
a) 2*(n−1)
jak są rozróżnialni to 2*(n−1)* (n−2)!
b) jak są nierozróżnialni to wszystkich sposobów na ich przypisanie jest n*(n−1) więc jak
odejmiemy od tego te sytuacje w których są obok siebie ( 2(n−1)) to otrzymamy szukaną liczbę
sposobów
n(n−1)−2(n−1)=(n−1)(n−2)
jak są rozróżnialni to wszystkich sposobów jest n!, jak są obok siebie 2*(n−1)* (n−2)!
czyli n!−2*(n−1)* (n−2)!=(n−2)!(n(n−1)−2(n−1))=(n−2)!(n−1)(n−2)=(n−1)!(n−2)
7 gru 17:00
Maslanek: Do 5:
5/1: niezgodność dla n=4,
5/2: niezgodność dla n=1.
7 gru 17:11
Maslanek: Albo nie wiem

, może zgodnie

w 5/1
7 gru 17:15
PuRXUTM: no źle to chyba jest... ma ktoś jakiś pomysł
7 gru 17:20
PuRXUTM: 8. W pewnej grupie składającej się ze 150 osób 45 regularnie pływa, 40 jeździ na rowerze, a 50
uprawia jogging. Wiemy ponadto, że są 32 osoby, które uprawiają jogging, ale nie jeżdżą na
rowerze, 27 takich, które uprawiają jogging i pływają i 10 uprawiających wszystkie trzy
rodzaje aktywności.
(a) Ile osób uprawia jogging, ale nie pływa i nie jeździ na rowerze?
(b) Jeśli wiemy dodatkowo, że 21 osób jeździ na rowerze i pływa, to ile nie uprawia żadnej z
powyższych aktywności?
Da się to zrobić metodą włączeń i wyłączeń

bo na kółkach wychodzi jak sobie rozrysuje
7 gru 17:20
Maslanek: Do 5:
Biorę n parzyste
Dla n=2: mam 00, 11
| | 4! | |
Dla n=4: 1+ |
| +1 = 8 |
| | 2!*2! | |
| | 6! | | 6! | |
Dla n=6: 1+ |
| + |
| +1 = 17 |
| | 2!*4! | | 4!*2! | |
Dla n=8: 128
7 gru 17:21
Maslanek: Korzystam z permutacji z powtórzeniami.
7 gru 17:21
PuRXUTM: a mógłbyś wyjaśnić mi tą permutacje z powtórzeniami
7 gru 17:23
Maslanek: | | | | | | | | | |
Ogólny wzór dla n (parzystych), to byłoby | + | + | +...+ | = 2n−1 zdaje |
| | | | | |
się
7 gru 17:23
Maslanek: Kalkulator mnie zwodzi... Dla n=6 mamy 32.
7 gru 17:24
Maslanek: Permutacja z powtórzeniami.
Jeśli mamy różne wyrazy (litery) powiedzmy w MATEMATYKA, to sposoby ułożenia różnych słów z
| | n! | |
liter tego słowa to Pn(k1, k2, k3 ...) = |
| |
| | k1!*k2!*k3!... | |
gdzie n−ilość wyrazów
k
1 − ilość powtórzeń wyrazu 1
k
2 − ilość powtórzeń wyrazu 2
itd.
Czyli nic innego jak permutacje z tym, że odrzucamy te wyrazy, które się powtarzają
7 gru 17:27
PuRXUTM: a jak to się ma do naszego zadania
7 gru 17:30
Maslanek: Bo kładę ciąg mający n wyrazów.
Biorę najpierw 0 jedynek − więc zera kładę na 1 sposób
| | | |
Biorę 2 jedynki − kładę je na | sposobów, a resztę dobieram zer |
| | |
| | | |
Biorę 4 jedynki − kładę je na | sposobów, a resztę dobieram zer. |
| | |
Itd.
Albo permutacja z powtórzeniami:
| | n! | |
Biorę 0 jedynek i mam n wyrazów i n zer, czyli: Pn0 = |
| |
| | n!*0! | |
| | n! | |
Biorę 2 jedynki i mam n wyrazów i n−2 zer, czyli Pn0 = |
| |
| | 2!*(n−2)! | |
itd.
7 gru 17:33
Maslanek: Tam w drugiej linijce chciałem napisać P
n2, czyli ilość permutacji dla dwóch jedynek
7 gru 17:33
Maslanek: Dla n nieparzystych też będziemy mieć 2n−1. Na tej samej zasadzie
7 gru 17:36
7 gru 17:41
Maslanek: | | | | | |
Jesli chodzi o dowód, że 1+ | + | +..., to właśnie nad nim pomyślałem (zdawało się to |
| | | |
oczywiste, ale jak spróbowałem go wymyślić, to okazało się trudne xD)
| | | | | | | | | |
Stąd mamy, że L= | + | + | +... | =(1+1)n−1 = 2n−1. |
| | | | | |
7 gru 17:41
Maslanek: Też się nad tym zacząłem zastanawiać
7 gru 17:42
PuRXUTM: dzięki
7 gru 17:44
Maslanek: już koniec?

Nie rób tego, bo do logiki będę siadał xD
7 gru 18:03
PuRXUTM: nie koniec

a o logice też możemy podyskutować
7 gru 18:13
PuRXUTM: czyli rozwiązanie tego to 2n tak ?
7 gru 18:14
PuRXUTM: albo nie... 2n−1
7 gru 18:16
Maslanek: mhm

Łatwo sprawdzisz
7 gru 18:23
PuRXUTM: jak łatwo sprawdzę

wydaje mi się że 2
n−1
7 gru 18:30