wielomiany
Samanta: | | 1 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie x4 +(1−2m)x2 + m + 1 |
| = 0 jest sprzeczne? |
| | 2 | |
7 gru 16:09
maciek: podajesz dziedzie liczysz delte sprawdasz m gdzie m nie jest w dziedzinie
7 gru 16:15
ICSP: | | 3 | |
t = x2 i równanie przybiera postac : t2 + (1 − 2m)x2 + m + |
| = 0 |
| | 2 | |
Będzie ono sprzeczne gdy :
1
o Δ < 0 − oczywiste
2
o Δ = 0 ⋀ x
0 < 0
3
o Δ > 0 ⋀ x
1 + x
2 < 0 ⋀ x
1*x
2 > 0
7 gru 16:29
Ricky: dzięki założenia jednak mam dobre, muszę gdzieś mieć pomyłkę w obliczeniach, bo nie zgadza moi
się rozwiązanie z odpowiedzią zbioru
7 gru 16:33
Janek191:
@ICSP
Zamiast x
2 ma być t
7 gru 16:35
ICSP: Fakt

Dzięki za zwrócenie uwagi
7 gru 16:39