wielomiany
Mateusz: Witam, pomoże ktoś z tym zadaniem?
Dany jest wielomian w(x) = x5 − 6x3 + 4x2 + mx +k. Wyznacz parametry m, k tak, aby ten
wielomian był podzielny przez wielomian G(x) = (x+3)2
7 gru 16:08
Ricky: robisz tak
W(x)= G(x)*Q(x)
W(x)=(x+3)
2*(ax
3 + bx
2 + cx + d)
Teraz to wymnażasz i potem porównujesz wartości współczynników przy odpowiednich x z tego
wielomianu co wymnożyłeś z tym z polecenia. Powinno się udać
7 gru 16:14
Piotr 10: a=1 od razu możesz wpisać do wzoru podanego przez
Ricky
7 gru 16:15
Mateusz: dzięki.
7 gru 16:15
Mateusz: jeszcze pytanie jedno dlaczego akurat Q(x) to ax3 + bx2 + cx + d?
7 gru 16:16
Ricky: ponieważ jeżeli dzielisz wielomian 5 stopnia przez wielomian drugiego stopnia to wynikiem jest
wielomian stopnia trzeciego, dlatego odwrotnie aby otrzymać wielomian piątego stopnia musisz
pomnożyć wielomian trzeciego stopnia z drugim
7 gru 16:19
Ricky: i wielomian Q(x) to ogólny zapis wielomianu trzeciego stopnia
7 gru 16:19
Mateusz: Okej, już rozumiem. Wielkie dzięki.
7 gru 16:23