Obliczanie długości prostej, odcinka, pola trójkąta
Rafał: Wiram potrzebuję pilnie pomocy do szkoły. Dostaliśmy zadania z matematyki, a nie posiadamy ani
wzorów, ani podręczników by się podratować, po za tym tego tematu jeszcze nie mieliśmy

Treść Zadania:
Dane są współrzędne trójkąta A ( 2,1) B (3,2) C (0,5)
a) Narysuj trójkąt w układzie spółrzędnym ( proste )
b) Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A I B
c) Znajdź odległość punktu C od Prostej A i B
d) Znajdź długość odcinka AB
e) Oblicz polę trójkąta
f ) Znajdź wpółrzędne punktu D, który jest środkiem odcinka AB
Bardzo proszę o pomoc...
7 gru 15:58
Janek191:
b) y = a x + b
A = ( 2; 1) , B = ( 3; 2)
więc
1 = 2a + b
2 = 3a + b
−−−−−−−−−−−−−−− odejmuję stronami
2 − 1 = (3a + b) − (2a + b)
1 = a
b = 1 − 2a = 1 − 2*1 = 1 − 2 = − 1
y = x − 1
========
lub korzystamy z wzoru
| | y2 − y1 | |
y − y1 = |
| *( x − x1) , gdzie A = ( x1; y1), B = ( x2; y2) |
| | x2 − x1 | |
====================
c) Zapisujemy równanie pr AB w postaci ogólnej:
y = x − 1 − postać kierunkowa
x − y − 1 = 0
A = 1 , B = − 1 , C = − 1
C = ( 0; 5) = ( x
0; y
0)
Korzystamy z wzoru na odległość punktu od prostej :
| | I A x0 + B y0 + C I | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
czyli
| | I 1*0 + (−1)*5 − 1 I | | I − 6 I | | 6 | |
d = |
| = |
| = |
| = 3 √2 |
| | √12 + (−1)2 | | √2 | | √2 | |
7 gru 16:14
Janek191:
d)
Długość odcinka AB
I AB I = √ (x2 − x1)2 + (y2 − y1)2
e) PΔ = 0,5* I AB I *h , h = d ( z punktu c)
h = d = odległość C od pr AB , czyli wysokość ΔABC
7 gru 16:21
Janek191:
f)
A = ( x
1; y
1) B = ( x
2; y
2)
Środek odcinka AB
| | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
xs = |
| ys = |
| |
| | 2 | | 2 | |
D = ( x
s; y
s)
================
Wszystkie potrzebne wzory są po lewej stronie − kliknij na
geometria analityczna
7 gru 16:25
Janek191:
f)
A = ( x
1; y
1) B = ( x
2; y
2)
Środek odcinka AB
| | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
xs = |
| ys = |
| |
| | 2 | | 2 | |
D = ( x
s; y
s)
================
Wszystkie potrzebne wzory są po lewej stronie − kliknij na
geometria analityczna
7 gru 16:25
5-latek: Rafal mam takie pytanie do Ciebie .
czy TY pochodzisz z biednej rodziny ze nie masz ksiazek ? czy rodzicow nie stac na zalozenie
internetu? Jesli tak to przeciez sa odpowiednie instytucje do tego abys je mial
Wiesz tylko to przychodzi mi na mysl bo w dzisiejszych czasach wydawnictwa nie pozwola na to by
jaks szkola nie miala ksiazek .
7 gru 17:31
Rafał: No więc. Z tymi książkami to jest tak, że mieli nam je dać... A mianowicie tym co wpłacili. Co
z tego skoro semestr się kończy a książek ani widu ani słychu...
7 gru 18:12
Rafał: Janek191: Wielkie dzięki! Rozwiąłem zadanka z twoją pomocą i dałem od razu do sprawdzenia
nauczycielce. Dostałem 5− bo nie opisałem rysunku
7 gru 19:02