matematykaszkolna.pl
Rodziny zbiorów Maverick: Hej mam prośbę o pomoc i nakierowanie na właściwy tok myślenia. Mam dane P={2,3,5,7,11...} −liczby pierwsze Ap,k={n∊N: ∃m∊N pk*m=n} dla p∊P,k∊N−{0} Mam wyznaczyć ∪pk=1 Ap,kpk=1 Ap,k Więc tak, ustalam Bk= ∪k=1 Ap,k gdzie ∪pBk=∪pk=1 Ap,k Założę sobie jakieś p0∊P i otrzymuje : Bk=1=(p0,} UpBk=1={2,}?
7 gru 15:46
Panko:pk Ap,k =∪p(∪k Ap,k) Ap,1⊃Ap,2⊃Ap,3⊃..... zstępujący ciąg zbiorów bo np n∊Ap,2 ⇒n∊Ap,1 bo jeżeli ∃ m∊N : n=p2m ⇒dla m1=pm∊N jest n=(pm)*p∊Ap,1 stąd ∪pk Ap,k =∪p(∪k Ap,k) =∪pAp,1 =N−{1} bo każda liczba naturalna >1 ma co najmniej jeden dzielnik pierwszy p) Oczywiście n=1 ∉ ∪pAp,1 bo ∄ m∊N : 1=p*m bo p>=2
7 gru 18:37
Maverick: Czyli dobrze myślałem ale zapis fatalny... A jak będzie się miała sprawa iloczynu bo nie potrafię go sobie wyobrazić
7 gru 19:54
Panko: Do Maverick: Przepraszam dziś nie odpowiem − fermentuje mi pod sklepieniem. Wrócę do tematu jutro o 900
7 gru 20:49
Mutiny: Spoko, jak się bawić to się bawić a ja w książkach do kolosa kuje Całe szczęście że zadanka z WDM'u są powtarzalne dosyć i jak ogarnę te indeksowane rodziny jest jakaś szansa emotka
7 gru 21:03
Panko:pk Ap,k =∩p(∩k Ap,k) Niech p dowolne, ale ustalone ( p −−−liczba pierwsza) Wtedy ∩k Ap,k =∅ i dalej ∩p(∩k Ap,k)=∩p∅=∅ ............................................................................................ Dużo pisaniny w oczywistej sprawie. Przypuśćmy, że n∊∩k Ap,k ⇔∀k∊N n∊Ap,k Niezależnie od zadania n ma rozkład na czynniki pierwsze. n=p1α1p2α2*..*piαi Jeżeli ∀k∊N n∊Ap,k to i dla k=αi +1 i ∃ m∊N :mpi +1=p1α1p2α2*..*piαi. Jeżeli p jest krórymś z p1, .. pi to po skróceniu dostajemy sprzeczność. Jeżeli p nie jest żadnym z p1, .. pi to sprzeczność natychmiastowa. Więc np n∉ Ap,αi +1
8 gru 00:26