Rodziny zbiorów
Maverick: Hej mam prośbę o pomoc i nakierowanie na właściwy tok myślenia.
Mam dane P={2,3,5,7,11...} −liczby pierwsze
Ap,k={n∊N: ∃m∊N pk*m=n} dla p∊P,k∊N−{0}
Mam wyznaczyć
∪p∪k=1 Ap,k
∩p∩k=1 Ap,k
Więc tak, ustalam Bk= ∪k=1 Ap,k gdzie ∪pBk=∪p∪k=1 Ap,k
Założę sobie jakieś p0∊P i otrzymuje :
Bk=1=(p0,∞}
UpBk=1={2,∞}?
7 gru 15:46
Panko: ∪p∪k Ap,k =∪p(∪k Ap,k)
Ap,1⊃Ap,2⊃Ap,3⊃..... zstępujący ciąg zbiorów
bo np n∊Ap,2 ⇒n∊Ap,1 bo jeżeli ∃ m∊N : n=p2m ⇒dla m1=pm∊N jest n=(pm)*p∊Ap,1
stąd ∪p∪k Ap,k =∪p(∪k Ap,k) =∪pAp,1 =N−{1} bo każda liczba naturalna >1 ma
co najmniej jeden dzielnik pierwszy p)
Oczywiście n=1 ∉ ∪pAp,1 bo ∄ m∊N : 1=p*m bo p>=2
7 gru 18:37
Maverick: Czyli dobrze myślałem ale zapis fatalny...
A jak będzie się miała sprawa iloczynu bo nie potrafię go sobie wyobrazić
7 gru 19:54
Panko: Do Maverick: Przepraszam dziś nie odpowiem − fermentuje mi pod sklepieniem.
Wrócę do tematu jutro o 900
7 gru 20:49
Mutiny: Spoko, jak się bawić to się bawić a ja w książkach do kolosa kuje

Całe szczęście że zadanka z WDM'u są powtarzalne dosyć i jak ogarnę te indeksowane rodziny jest
jakaś szansa
7 gru 21:03
Panko: ∩p∩k Ap,k =∩p(∩k Ap,k)
Niech p dowolne, ale ustalone ( p −−−liczba pierwsza)
Wtedy ∩k Ap,k =∅ i dalej ∩p(∩k Ap,k)=∩p∅=∅
............................................................................................
Dużo pisaniny w oczywistej sprawie.
Przypuśćmy, że n∊∩k Ap,k ⇔∀k∊N n∊Ap,k
Niezależnie od zadania n ma rozkład na czynniki pierwsze.
n=p1α1p2α2*..*piαi
Jeżeli ∀k∊N n∊Ap,k to i dla k=αi +1 i
∃ m∊N :mp,αi +1=p1α1p2α2*..*piαi.
Jeżeli p jest krórymś z p1, .. pi to po skróceniu dostajemy sprzeczność.
Jeżeli p nie jest żadnym z p1, .. pi to sprzeczność natychmiastowa.
Więc np n∉ Ap,αi +1
8 gru 00:26