Całka
Menasz: Mam problem z taką całką:
(Całka) (1+x)2 * 11+x2
Wiem, że drugi czynnik łączy się z arctgx tylko nie wiem jak to powiązać. Bardzo proszę o
pomoc!
7 gru 15:25
ICSP: za mało informacji
7 gru 15:30
AS:
| | 1 + x)2 | | 1 + 2*x + x2 | |
J = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | 1 + x2 | | 1 + x2 | |
| | dx | | 2*x | | x2 | |
∫ |
| + ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | 1 + x2 | | 1 + x2 | | 1 + x2 | |
| | dx | | 2*x | | 1 + x2 − 1 | |
∫ |
| + ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | 1 + x2 | | 1 + x2 | | 1 + x2 | |
| | dx | | 2*x | | 1 | |
∫ |
| + ∫ |
| dx + ∫1 dx − ∫ |
| dx = |
| | 1 + x2 | | 1 + x2 | | 1 + x2 | |
x + ln(1 + x
2) + C
7 gru 16:39
Menasz: Wielkie dzięki
7 gru 17:51