Granicę ciągu
Kacperro: Proszę o pomoc bo w ogóle nie wiem jak się za to zabrać .
1) Wyznacz ( o ile istnieje ) granicę ciągu :
An= ( 2n + (−1)n * cos n!) / n
2)Sprawdź na podstawie definicji czy : Lim (n2+1 / n−1 ) = +∞
7 gru 15:22
Maverick: 1)aż się prosi o 3 ciągi, tym spróbuj
2)Tak, podziel przez n górę i dół ułamka i zobacz co Ci wyjdzie
7 gru 15:27
Kacperro: Maveric : Pierwsze spoko już ogarnąłem ale w życiu bym nie wpadł że tu chodzi o trzy ciągi .
Jeśli chodzi o drugie to tam trzeba sprawdzić z definicji czyli nie musi być czasem coś takiego
:
|(n2+1/n−1) − ∞ | < ξ i to jakoś rozwiązać ?
7 gru 15:31
Maverick: Sorry z def to w sumie tak musisz to wykazywać a nie tylko obliczyć.
7 gru 15:34
7 gru 16:24
Panko: Możesz skorzystać z twierdzenia
Jeżeli an→0 ⋀ (bn) ograniczony to an*bn → 0
Tu an=1/n →0 ⋀ I (−1)n * cos n!I <=1 stąd ( (−1)n * cos n! )/n→0 a całość do
2
7 gru 17:57
Maslanek: Jeśli chodzi o granicę niewłaściwą, to def.
dla dowolnej liczby M>0 znajdziemy pewne n0 takie, że dla n≥n0 (an>M).
Inaczej: dla dowolnej liczby M, znajdziemy nieskończenie wiele wyrazów (an) większych od niej.
Do dowodu:
Przypuśćmy, że istnieje liczba M taka, że an<M dla n∊N.
Rozwiązujemy nierówność an<M. Okazuje się, że dla n>n0 (zależnego od M, z rozw. nierówności)
nieskończenie wiele wyrazów (an) jest większych od M. Zatem granica to +∞.
7 gru 18:02