dla jakich m
iza: 1. Dla jakich wartosci parametru m suma kwadratow dwoch roznych pierwiastkow rownania jest 4
razy wieksza od sumy tych pierwiastkow? x2 + (m−4)x − 4m = 0
wiem jakie musza byc warunki ale potem mi cos nie wychodzi

delta wychodzi mi mniejsza od
zera
7 gru 15:16
Maverick: x12+x22=4(x1+x2)
można skorzystać z wzorów Vieta( x1+x2=−b/a oraz x1*x2=c/a) a i lewa po
przekształceniu x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
i delta większa od zera w zależności od m
i daj swoje rachunki tutaj
7 gru 15:33
maciek: podajesz zalki i liczysz
7 gru 15:33
iza: no mam tak...
i mam m2 −8m +32>0
a z wzorów vieta mam (−m+4)2 +8 = 4(−m+4), więc m2−4m+8=0, gdzie jest blad?
7 gru 15:51
maciek: liczysz 2 delte dla m
7 gru 15:53
maciek: liczysz wzory vieta i rysujesz wykresy i rozwiazanie na osi
7 gru 15:53