stożkowa
mela: Hej

jest dana stożkowa: 5x
2 +4xy +8y
2 − 32x − 56y +80 = 0.
Wyszło mi, że jest to elipsa, która ma początek w punkcie: O' = (2, 3), ogniska: F= (
√5, 0) i
F=(−
√5, 0) , kierownice x≈4,03 i x≈ − 4,03 oraz równanie ,,nowej" osi OX' : y = −
14x +
3,5 i ,,nowej" osi OY' : y = 4x−5

Dobrze to zrobiłam?
Nie wiem tylko jak obliczyć ogniska i kierownice w ,,starym" układzie współrzędnych. Mógłby mi
ktoś pomóc? Należy to zrobić za pomocą przesunięcia i obrotu ,,starego" układu współrzędnych?
Jeśli tak to jakie wartości przyjmie sinα i cosα ?
7 gru 14:56
7 gru 15:18
mela: proszę bardzo mi to potrzebne
7 gru 18:24
mela:
7 gru 19:10
Panko: ax2+2bxy+cy2+2dx+2ey+f=0 ( krzywa stopnia drugiego)
u Ciebie a=5 , b=2, c=8, d=−16, e=−28, f=80
kształt definiują :
w = ac−b2 =36 >0
W = −1296 i a*W<0
stąd jeżeli aW<0 to jest to < elipsa >
..........................................................................................
kąt obrotu układu ctg(2α) =(a−c)/2b=−3/4 aby zredukować xy
ctg(2α)= −3/4 ⇔−3/4 = (ctg2α−1)/2ctgα
stąd ctgα=1/2 lub ctgα=−2
sin2α = 1/(1+ctg2α) i cos2α =ctg2α/(1+ctg2α)
niech ctgα=1/2 l to sinα=2/√5 cosα=1/√5
niech ctgα=−2 l to sinα=1/√5 cosα=−2/√5
Wtedy obrót to
x=x`cosα − y`sinα i y= x`sinα +y`cosα
Podstawic i liczyć z Wolframalpha
7 gru 19:26
mela: dzięki

a ogniska i kierownice obliczyłam dobrze?
7 gru 19:46
Panko: po wrzuceniu do liczydła dla sinα=1/√5 cosα=−2/√5 to zredukowana postać to
(x+1/√5)2/9 + (y+8/√5)2/4=1 po pzresunięciu do punktu (0,0) jest
Czyli a =3 F1F2=6 , b=2; c=√5 ⋁ c =−√5 F1=(√5 ,0) F2=(−√5 ,0)
Kierownica IxI=a2/c : IxI= 9/√5
7 gru 20:25
mela: dzięki
8 gru 17:21
Panko: Melanio czy to na Geodezji taki rachunki ćwicza ?
8 gru 18:27