?
?????: wyznacz dziedzine f(x)= 1+ √l log (x2 −1)
7 gru 14:50
ICSP: Pod pierwiastkiem jest wartość bezwzględna czy nie ?
7 gru 14:51
5-latek: log(x2−1)≥0 i x2−1>0
7 gru 14:52
?????: nie ma tam jest L
7 gru 14:58
5-latek: No to masz zapisane zalozenia wiec policz i wyznacz potem czesc wspolna rozwiazan
7 gru 14:59
5-latek: Szczerze mowiac to mam taka nadzieje ze nie jestes
renia
7 gru 15:00
?????: nie
7 gru 17:06
5-latek: No to rozwiaz najpierw x2−1>0
7 gru 17:16
?????:
x=1
7 gru 17:27
5-latek: Przeciez ja nie pytalem o rownanie (chociaz i tak nie jest rozwiazane do konca ) tylko o
nierownisc
Znasz wzory skroconego mnozenia ? przeciez x2−1>0 to (x+1)(x−1)>0 i i napisz reaz kiedy to
bedzie >0
7 gru 17:35
?????: (x+1)(x−1)>0
x+1>0
x> −1
x−1>0
x> −1
7 gru 17:48
?????: df= ( − ∞ ; −1 ] u [1; +∞) ?
7 gru 17:53
5-latek: To nie ma najmniejszego sensu .
Naucz sie najpierw dobrze rozwiazywac rownania kwdratowe a dpiero pozniej przejdz do
logarytmow czy innych rzeczy. Bez tego nie ruszysz dalej
https://matematykaszkolna.pl/strona/3413.html masz tu caly dzial o funkcji kwadratowej i zapoznakj sie z tym dobrze .
Mysle ze tydzien starczy na opopanowanie . szczerze radze. Nie ruszaj dalej jesli tego nie
opanujesz
x
2−1>0 to xNalezy (−oo, −1)U(1,+oo)
Teraz pytanie znasz definicje logarytmu bo teraz bedzie potrzebna przy wyznaczeniu drugiego
zalozenia ( ale znowu bedzie rownanie kwdratowe) .Znasz ? Umiesz rozwiazywac nierownosci
logarytmiczne > Ale tak szczerze odpowiedz
7 gru 17:59
?????: tak
7 gru 18:03
5-latek: No to mamy warunek x2−1>0 czyli x∊(−∞,−1)U(1,∞) zrobiony
Teraz warunek log(x2−1)>=0
mamy juz ten warunek z eliczba logarytmowana czyli (x2−1)>0 juz zrobiny
teraz rozwiazmy te nierownosc log(x2−1)>=0
TO teraz zobaczymy czy znasz definicje naprawde . czemu jest rowne z definicji logarytmu
x2−1=ile tutaj
7 gru 18:09