udowodnij ciaglasc
GG: udowodnij, ze funkcja a) f(x)=2x2+x b) g(x)=sinx jest ciagla
7 gru 14:36
GG: prosze o odpowiedz
7 gru 15:58
Maslanek: Najprościej, choć nie wiem czy do końca prawidłowo, byłoby wziąć:
Weźmy a∊R.
Wtedy lim x→a f(x) = 2a
2+a
Oraz f(a) = 2a
2+a
Z równości granicy i wartości funkcji w punkcie a oraz dowolności wyboru a, mamy, że funkcja
jest ciągła
7 gru 16:37
Panko: Funkcja jest ciągla w R ( tu dziedzina obu ) jeżeli jest ciągła ∀x∊R
Stąd jak u Maslanek:
7 gru 17:49
GG: chodzi tu o rozpatrzenie lewostronne a
− i prawostronne a
+
7 gru 18:45
GG: moglby ktos napisac jak to zrobic
9 gru 21:40