zad 2
iza: Obliczyć , tgx jesli wiadomo ze sinx=15/17 mi wyszlo tgx=−15/8 czy to dobry wynik a jesli tak
czy to jedyny bo nie wiem jak dojsc do 2 a x nalezy do przedzialu (90,180) czyli od (pi/2 ,pi)
7 gru 14:04
ICSP: Przeczytałem to co napisałaś 4 razy. Już wiem o co chodzi
| | 15 | |
sinx = |
| i 90o < x < 180o w tym przedziale będzie cosx < 0 a wiec i tgx < 0 |
| | 17 | |
mamy :
| | 8 | |
cos2x = − √1 − sin2x = −√1 − 225/289 = − |
| |
| | 17 | |
7 gru 14:07
iza: nie no tylko spr wyniki warto sie upewnic jak chcesz moge napisac jak rozwiazywalam
7 gru 14:10
iza: tylko ze ja sobie to rozrysowalam na trojkacie i liczylam z rysunku a mam pytanie − bo to 2 cw
tak ?
7 gru 14:11
ICSP: Rozrysować również można. Pytania niestety nie rozumiem
7 gru 14:13
iza: ok dziekuje za pomoc
7 gru 14:13