dziedzina
renia: Wyznacz dziedzine:
f(x) = ln (2x2−5x−3) / ( 1−x)
7 gru 14:00
5-latek: 1−x≠0 i 2x
2−5x−3>0 a to juz studentka rozwiaze
7 gru 14:02
renia: hmm.. wątpie :c
7 gru 14:06
5-latek: Mam nadzieje z eto jest zart z Twojej strony
7 gru 14:08
renia: obliczyłam tylko nie wiem co z tym zrobic
7 gru 14:08
5-latek: To napisz co wyszlo
7 gru 14:11
renia: 2x2−5x−3>0
x1= 1 i x2 = 1 12
7 gru 14:13
5-latek: NO to w jkim przedziale bedzie to >0 ? i drugi warunek 1−x≠0 to x≠ ile i potem dziezdzina to
ten wlasnie przedzial minus to co z drudgiego warunku
7 gru 14:17
renia: 2x2−5x−3>0
x1= 1 i x2 = 1
12
[1;1
12]
1−x≠0
x=1
Df = [1;1
12] / 1 = 1
12 

7 gru 14:24
Hajtowy:

Tak więc?
7 gru 14:31
renia: skąd te 32 ?
7 gru 14:33
renia: dobra nie było pytania
7 gru 14:34
Hajtowy:
2x
2−5x−3 > 0
Δ=25+24=49
√Δ=7
Tak więc jak to możliwe, że u Cb pierwiastki wyszły 1 oraz 1,5 ?
x=−0,5 v x=3
Innej opcji nie ma...
Teraz rysunek, jeśli nie widzisz rozwiązania.
Rozwiązanie uwzględnij z dziedziną!
7 gru 14:34
5-latek: To naprawde nie byl zart

Ty naprawde nie umiesz
Nie dosc ze nie taki przedzial bo otwarty to jeszce w tym przedziale jest <0
to do tego zle policzone miejsca zerowe
| | 1 | |
I teraz 2x2−5x−3>0 gdy x nalezy (−oo ,− |
| )U(3,oo) i uwzgledniajac drugi warunek |
| | 2 | |
D
f=(−oo,−1/2)U(3,oo)\1 a toD
f=(−oo,−1/2)U(3,oo)
Jak Ty zdalas mature
7 gru 14:36
Hajtowy:
5−latku
7 gru 14:38
renia: aaaaaa ok czyli df=(−∞; 12) u [ 3;+∞)
7 gru 14:41
5-latek: Czesc . Tylko nie wiadomo czy sie smiac z tego czy plakac
7 gru 14:41
renia: tyle że ja jeszcze nie pisałam matury
7 gru 14:43
5-latek: Popraw to napisalem CI jak dziedzina . Zwrot nierownosci jest taki > a nie ≥
7 gru 14:43
renia: dzieki wam
7 gru 14:47
5-latek: Calusa przyjme

I pocwicz wiecej przykladow .Dobrze?
7 gru 14:48