Wielomian - rozwiąż nierówność
Moooos: Reszta z dzielenia wielomianu w(x)=x
3 + 3x
2 + (1/2a + 2)x + a przez dwumian x − 2 jest równa
16. Wyznacz wartość parametru a. Rozwiąż nierówność w(x) ≥ 0.
Doszedłem do tego, że wyznaczyłem wartość parametru a: a = −4 i utknąłem

Proszę o pomoc.
7 gru 13:52
ICSP: w(2) = 16
16 = 8 + 12 + a + 4 + a
a = −4
x
3 + 3x
2 − 4 ≥ 0
x
3 + 2x
2 + x
2 − 4 ≥ 0
Poradzisz sobie dalej ?
7 gru 13:56
Moooos: A mógłbyś mi dalej rozpisać bo nadal coś mi nie wychodzi?
7 gru 14:08
ICSP: x
2*
(x+2) +
(x+2) * (x−2) ≥ 0
świta już coś ?
7 gru 14:10
Moooos: no własnie

x = − 2 (pierwiastek dwukrotny). ale jeszcze ma wyjść x=1 i nie mam pojęcia skąd
to wziąć.
7 gru 14:12
ICSP: Wyciągnij (x+2) przed nawias. W nawiasie będziesz miał trójmian kwadratowy.
7 gru 14:13
Moooos: mhm. mam liczyć z niego delte? Bo wychodzi mi liczba pod pierwiastkiem ...
7 gru 14:17
ICSP: Napisz co dostałeś po wyciągnięciu przed nawias
7 gru 14:18
Moooos: (x+2)(x2 + x −2)≥0
7 gru 14:19
ICSP: 
Licz deltę tego wyrażenia w nawiasie
7 gru 14:22
Moooos: x1= −1−2√3/2
x2 = −1+2√3/2
no i gdzie ten pierwiastek x = 1?
7 gru 14:25
ICSP: :(
x
2 + x − 2 = 0
a = ?
b = ?
c = ?
Δ = b
2 − 4ac
Wypisz sobie w rządku kolejne współczynniki a potem na spokojnie podstaw do wzoru na deltę
7 gru 14:27
Moooos: jaki ja jestem frajer

1
2=4. Można? można!

okej dzięki wielkie dalej dam już sobie rade
7 gru 14:32