Dana jest prosta k o równaniu y=-2x+3 i prosta l o równaniu x=p{3}. Znajdź równa
kamczatka: Dana jest prosta k o równaniu y=−2x+3 i prosta l o równaniu x=√3. Znajdź równania prostych
przechodzących przez punkt A=(5,−8) i równoległych do danych prostych.
Wiem że proste są równoległe gdy mają ten sam współczynnik kieryunkowy ale jakoś nie mam
pomysłu jak to zrobić.
7 gru 13:46
Bizon:
jak narysujesz ... zrozumiesz zadanie ... to i pomysł się znajdzie ...
7 gru 13:58
5-latek: 1> Rysujemy uklad wspolrzednych i na tym uklladzie rysujemy prosta o rownaniu y=−2x+3 a takze
prosta x=√3 . zaznaczasz punkt A(5,−8) i rysujess prosta rownolegla do prostej y=−2x+3 i
przechodzaca przez punkt A a takze prosta rownolegla do prostej x=√3 i [przechodzacej przez
punkt A
ten rysunek jest CI bardziej potrzebny zebys widzial jakie rownanie bedzie miala prosta
rownolrgla do x=√3 i przechodzaca przez A
To napisz teraz rownanie prostej rownoleglej do y=−2x+3
7 gru 13:58
kamczatka:

linią czerwoną narysowałem proste równoległe a czarną linią y=−2x+3 i y=
√3
7 gru 14:05
kamczatka: −8=−2x+b
7 gru 14:07
kamczatka: dla y=−2x+3 wyszło y=−2x+2
7 gru 14:10
kamczatka: dla x=√3 x=5
7 gru 14:11