argumenty
zadanie: oblicz arg(r*e
iα).
arg z=α
z=x+yi
z=r*e
iα
z=r(cosα+isinα)
jak wyliczyc α? bo przeciez nie znam wartosci pozostalych
7 gru 13:01
zadanie: czy to bedzie po prostu α?
7 gru 13:03
zadanie: ?
7 gru 13:41
Krzysiek: z=reiα to jest podstać wykładnicza liczby zespolonej 'z'
gdzie r=|z| , α−argument liczby zespolone
7 gru 14:04
zadanie: dziekuje bardzo
czyli arg z=α
7 gru 14:05
zadanie: a taki przyklad:
arg(e2i)
z=e2i; r=IzI=1
porownujac wykladniki z postaci ogolnej i z tego przykladu:
iα=2i /: i
α=2 ale 2o? czy 2 radiany? chyba radiany?
7 gru 14:09
Krzysiek: a czasem nie brakuje tam π?
Nie wiem czy to są radiany czy kąty,
7 gru 14:17
zadanie: w przykladzie bylo samo 2i
7 gru 14:41
zadanie: czyli co z ta 2?
7 gru 19:53
zadanie: mnie sie wydaje, ze ta 2 jest w radianach
7 gru 21:11
zadanie: ?
8 gru 15:53
Mila:
arg(z)=2
8 gru 16:07
zadanie: ale 2 radiany czy stopnie ?
8 gru 17:24
zadanie: ?
9 gru 14:56
Mila:
Raczej radiany. (wg mnie)
Zobacz na inne zadania i odp.
9 gru 15:06
zadanie: tzn. tak kolejny przyklad do tego zadania to:
arg(e
a+bi)
porownujac z ogolnym wzorem:
r=IzI=1; iα=a+bi /:i
| | a | | a | |
α= |
| +b ; arg(z)=α= |
| +b |
| | i | | i | |
Oblicz: Ir*e
iαI; Ie
3iI; Ie
a+biI
Ir*e
iαI=IzI
Ie
3iI=Icos3+isin3I
| | a | | a | |
Iea+biI=Icos( |
| +b)+isin( |
| +b)I |
| | i | | i | |
nie wiem czy to dobrze?
9 gru 18:31
Mila:
Czy nie należałoby rozpisać liczby ea+bi=ea*ebi
9 gru 18:51
Mila:
|ea+bi|=ea
ea+bi=ea*(cosb+isinb) ?
9 gru 18:57
zadanie: moze tak nie wiem
patrzac na ogolny wzor r*eiα pewnie tak
9 gru 19:22