Jeśli mam 2 proste:
kamczatka: Jeśli mam 2 proste:
y=x+3 i y=6
i mam wyznaczyć punkt wspólny tych prostych
to wykonujemy układ równań:
y=x+3
y=6 i pod x'a można podstawić 6 i będzie 6=x+3 x=−3
a co jeśli chcę to odjąć od siebie:
y=x+3
− y=6
= 0y=x−3
i wychodzi x=3 i czy jeśli od x'a odejmujemy 0x to powinno być −x czy x ?
7 gru 12:15
ICSP: 6 = x + 3 ⇒ x = 3 a nie x = −3

Podstawówka się kłania
7 gru 12:19
kamczatka: ale dałem plamę
7 gru 12:22
kamczatka: a jeszcze mam takie pytanie jak z takiego równania wyznaczyć b:
1=−2a+b
y=3x+6 bo można przyjąć że a=3 z pierwszego równania i podstawić
ale czy jest inny sposób odejmując te równania jakoś ?
7 gru 12:24
ICSP: dwa równania i 4 niewiadome − będziemy mieli prawdopodobnie dwa rozwiązania zależne od dwóch
parametrów. podaj treść zadania.
7 gru 12:26
kamczatka: Prosta o równaniu y=ax+b przechodzi przez punkt S(−2,1) i jest równoległa do prostej o równaniu
y=3x+6. Wobec tego b= ? b=7
7 gru 12:34
5-latek: Pewnie bedzie znalezc rowmamie prostej rownoleglej lub prostopadlej do danej i przechodzacej
przez jakis punkt
7 gru 12:34
5-latek: jaki jest warunek na to aby proste byly rownolegle ?
7 gru 12:36
ICSP: są równoległe ⇒ a = 3
zatem :
y = 3x + b oraz S(−2 ; 1) należy do tej prostej :
1 = −6 + b
b = 7
7 gru 12:36
kamczatka: właśnie w taki sposób zrobiłem tylko zastanawiałem się czy jest inny sposób.
7 gru 12:39