.
Piotr 10: Punkty A i B należą do płaszczyzny. |AB|=4cm. Odcinki AC i BD są równoległe, nie zawierają się
w tej płaszczyźnie, a |AC|=8cm i |DB|=6cm. Prosta przechodząca przez punkty C i D przebija
płaszczyznę w punkcie E. Wyznacz długość odcinka BE.
Proszę o rozrysowanie mi tego, potrafię zrobić jedynie jeden przypadek
7 gru 11:32
Janek191:

Z podobieństwa trójkątów : Δ
ACE i Δ
BDE mamy
8 x = 6*( 4 + x)
8 x = 24 + 6 x
8 x − 6 x = 24
2 x = 24
x = 12
Odp. I BE I = 12 cm
================
7 gru 12:43
Piotr 10: | | 5 | |
Jest jeszcze jedna odpowiedź BE=1 |
| |
| | 7 | |
7 gru 12:51
Bizon:

druga bardziej oczywista
7 gru 13:22